VRIJWILLIGER IN BEELD

9-02-2018

Eric van Marwijk doet ongelofelijk veel voor de jeugdafdeling van Wilhelmus, en mag een van de steunpilaren van het jeugdvoetbal worden genoemd. Wij kennen hem natuurlijk als de vrolijke doch strenge scheidsrechter maar daarnaast vervult hij ook de belangrijke taak als wedstrijdsecretaris achter de schermen. Vandaag een interview over deze werkzaamheden.

Beste Eric, kan jij vertellen wat de rol is van de wedstrijdsecretaris? Het is toch immers de KNVB die alles inplant.

Het klopt dat de KNVB de wedstrijden inplant maar vervolgens moeten ze nog wel logisch naar de velden worden ingedeeld, ook probeer ik het kunstgras en gras zo eerlijk mogelijk te verdelen. Ik maak daarnaast ook de kleedkamerindeling.

Is het werk makkelijker geworden nu de KNVB is overgegaan naar een nieuwe competitie opzet?

Nee, dit komt door het simpele feit dat er meer jeugdteams kunnen spelen op 1 veld.  Er kunnen bijvoorbeeld 4 JO8 wedstrijden gelijktijdig gespeeld worden op 1 veld maar slechts 1 JO19 wedstrijd. Het is dus soms een hele puzzel.

Zaterdag 10 februari zijn de grasvelden afgelast. Ben jij degene die keurt?

De velden worden bij slechte weersomstandigheden gekeurd door Nico Graaman namens de gemeente. Hij is hier als consul mee belast. Ik heb nauwgezet contact met Nico. Als het zaterdagochtend is afgekeurd dan hoor ik dit al vaak voor 07.00 uur en spring dan achter mijn computer om het via de KNVB app in te voeren.

Hoe wordt bepaald wie op kunstgras speelt en wie op gras?

Ik plan als wedstrijdsecretaris de velden logisch in. Dit is de puzzel waar ik het al eerder over had. Bij gedeeltelijke afkeuringen ben ik echter ook gebonden aan het beleid van de KNVB. Sommige teams  moeten VERPLICHT uitwijken naar kunstgras. De teams die verplicht moeten uitwijken zitten in de  A- categorie 1e klasse (prestatievoetbal), hier  heeft de KNVB zo zijn redenen voor.
De JO15-1 zit bijvoorbeeld in de A categorie maar de JO15-5, 3e klasse in de B-categorie (recreatievoetbal)

Aan je stem horen wij dat jij je hier niet zo in kan vinden, klopt dit?

Dit is juist. Ik gun iedereen zijn voetbalwedstrijd op zaterdag. Het liefst zou ik het eerlijk verdelen over alle jeugdteams maar deze mogelijkheid is er dus helaas niet. Het voelt heel oneerlijk, zeker als een team dat op kunstgras staat ingepland wordt afgelast omdat een selectieteam per se doorgang moet krijgen vanuit de voetbalbond.

Wij danken Eric voor zijn toelichting op zijn rol als wedstrijdsecretaris.

Op dit moment zoekt Wilhelmus nog iemand die zich wil bezig houden met het verplaatsen van wedstrijden, opvragen baaldagen, communicatie met tegenstanders en KNVB.

Dus als iemand zich geroepen voelt…