Zelfvertrouwen en spelplezier

30-01-2018

Zaterdagochtend verzamelt de jongste jeugd van Wilhelmus zich op de zijlijn. De coördinator leidt de warming-up maar het zijn de pupillen die zelf invulling aan de warming-up mogen geven.

'heen en weer sprinten', 'hakken billen' maar ook 'hinkelen', de kikkersprong en juichen komen aan bod. De pupillen zijn opgewarmd en zijn klaar voor de wedstrijd.

De coach en spelbegeleider spreekt zijn manschappen toe; geen uitgebreid tactisch plan maar hij benoemt wat er vorige week zo goed ging en hoe trots hij op zijn spelers is en wenst de spelers succes.

Er wordt voortdurend positief gecoacht en de spelers zijn trots op de kleine successen die ze boeken. Pupil Stijn scoort na een mooie pass van zijn teamgenoot Sam. Stijn juicht en geniet van zijn moment maar wordt door de spelbegeleider ook gewezen op het aandeel van Sam. Stijn bedankt Sam en ze geven elkaar een high five (zo zien wij dat graag op Wilhelmus).

Na afloop worden traditiegetrouw penalties genomen en klinkt het liedje  "deurtje open, deurtje dicht". Er ontstaat een hachelijk moment bij 1 van de penalty's. De ouders zijn het er wel over eens: dit is een typisch gevalletje voor de video referee. Deze video referee is echter niet nodig. De keeper geeft zelf aan dat het een doelpunt is, de bal was net over de lijn.

Het is afgelopen voor deze zaterdag en de spelers lopen trots het veld af. Iedere speler is gecomplimenteerd over zijn bijdrage vandaag. Deze bijdrage varieert per speler "een mooie dribbel", "een schitterende pass" , "de bal goed afgepakt'" en simpelweg "gescoord".

In de kantine praten de ouders en spelbegeleider na over de wedstrijd. Spelbegeleider Mike heeft een hele duidelijke visie op het jeugdvoetbal in deze leeftijdsklasse: geef de spelers zelfvertrouwen en spelplezier. Het is wijsheid die klopt als een bus en de spelers plukken de vruchten.

Ben jij benieuwd hoe leuk het voetbalspelletje voor de jongste jeugd is?

Neem contact op met de coördinator van de mini pupillen via mp_coordinator@vvwilhelmus.nl